Panik atak aniden ortaya çıkarak, atağı geçiren kişinin gerginleşmesine, kısa sürede hızla artan şiddette kaygı ve korku hissetmesine neden olan bir ruhsal ve bedensel huzursuzluk halidir.
Panik Atağa Eşlik Eden Bedensel Hisler Neler?
Panik atağa çok sayıda bedensel his eşlik eder ve bu bedensel hisler kişiden kişiye farklılık gösterir. Sözgelimi, panik atak geçiren bazı insanlar yoğun iç bunaltısıyla birlikte soluksuz kalma hislerini ve duyumları hissederken, bir başkası baş dönmesi ve titreme hislerini şiddetli olarak hisseder.
Panik atağın bedensel hislerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- – Kalp çarpıntısı, kalp atışında hızlanma,
- – Soluksuz kalma/boğuluyormuş gibi olma hissi,
- – Titreme / sarsılma,
- – Baş dönmesi, düşüp bayılma hissi,
- -Terleme,
- – Bulantı, karın ağrısı gibi rahatsızlık veren hisler,
- – Gerçekdışılık duygusu,
- – Üşüme, ateş basması/sıcaklık hisleri, veya ürperme hissi,
- – Bedende uyuşma hissi,
- – Göğüste ağrı ya da sıkışma hisleri,
- – Aklını kaybetme, delirme, çıldırma korkusu,
- – Ölüm korkusu.
Yazımızın en başında da ifade ettiğimiz gibi, her insanın panik atağı genel panik atak özelliklerini taşısa da, kendine özgüdür ve kişiden kişiye büyük ölçüde farklılaşır. Hissedilen tüm bedensel hisler, o sırada ortaya çıkan fizyolojik değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Çok sayıda bedensel his de eklendiğinde, panik atak geçiren kişi, başa çıkmakta zorlanır.
Agorafobi Nedir?
Agorafobi, panik atak konusunda destek almak isteyen danışanlarımız tarafından eksik ya da yanlış bilinen bir kavram. Çoğumuz fobi olan agorafobiyi “Açık alan fobisi” olarak biliyoruz. Bu bilgi yanlış, çünkü agorafobinin açık alanlardan korkmayla ilgisi bulunmuyor. Agorafobi, kişinin panik atak geçirme ihtimali bulunan durumlarda yardım alamayacağını ya da kaçamayacağını düşünerek kaygılanması ve korkmasıdır. Alışveriş merkezleri, çok katlı iş merkezleri, sinemalar, köprü, tünel, asansör gibi yerlerde kişi yardım alamayacağını, bazılarında ise kaçamayacağını düşünerek kaygı hisseder.
Panik Bozukluğu Nedir?
Panik bozukluğu, aniden, ve beklenmedik biçimde, herhangi bir nesneye ve duruma bağlı olmadan panik atakları yaşanması durumudur. Panik bozukluğu, anksiyete, yani kaygı bozuklukları arasında yer alır. Panik bozukluğu bulunan kişilerin atak geçirme sıklığı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bazıları her gün birkaç atak geçirirken, bazı kişiler ise, birkaç ay süresince tek atak geçirirler.